Vakok, gyengénlátók számára

Balesetmentes nyár: 6 tipp a felhőtlen vakációért

2022.07.07

Ha a várva várt vakációnkról van szó, nem lehetünk elég óvatosak: a nyári balesetek amellett, hogy tönkreteszik a régóta tervezgetett utazásunkat, számos anyagi és családi nehézséget okozhatnak. Bár az ilyen esetek egy része önhibánkon kívül történik, vannak helyzetek, amelyeket egy kis odafigyeléssel elkerülhetünk – nézzünk 5 tippet, hogy mindenkinek felhőtlenül teljen a nyár!

1. Kerüljük a csúcsforgalmat!

Elég csak a Balaton felé vezető végtelen dugókra gondolni, és azonnal rá is jöhetünk, hogy miért érdemes kerülni a legforgalmasabb időszakokat. Amellett, hogy a csúcsforgalomban nagyobb az esély egy közlekedési balesetre, a dugókban történő araszolás közben könnyedén elveszíthetjük a türelmünket, ilyenkor pedig a szokásosnál veszélyesebb helyzetekbe is belekeveredhetünk. Ha nem is tudunk feltétlenül hétköznap útnak indulni, ellenőrizzük, hogy melyek azok a napszakok, vagy akár útvonalak, amelyek kevésbé telítettek, így nyugodtabban és biztonságosabban érhetjük el az úti célunkat.

Ha mégis megtörténne a baj, nagy segítség lehet a balesetbiztosítás: kalkuláljon és kösse meg egyszerűen!

2. Fő a karbantartás!

A biztonságos nyaralás egyik kulcsa a megfelelő karbantartás: legyen szó autóról, motorról vagy kerékpárról, ha hosszabb útra indulunk, feltétlenül nézessük át járműveinket, és javíttassuk az esetleges hibákat. Bár sokan nem gondolnak rá, ugyanez vonatkozhat az olyan használati tárgyakra is, amelyeket csak nyaranta veszünk elő a szekrényből: egy anyaghibás gumimatrac vagy -csónak, egy kitaposott nyári papucs, vagy egy időközben meghibásodott játék is okozhat baleseteket. Ugyanilyen körültekintéssel járjunk el a kerti medencék és trambulinok esetében is: a karbantartás hiánya ezekben az esetekben is többszörösen bosszulhatja meg magát.

3. Ne becsüljük alá a hőséget!

A nyári időszak egyik igen gyakori balesetforrása maga a hőség, amely közvetlenül és közvetve is okozhat kellemetlen meglepetéseket. Nagyon fontos, hogy ne becsüljük alá a kánikulát: a hőség hatalmas megterhelést jelent a szervezetünknek, így különösen oda kell figyelnünk a gyerekekre, az idősekre, valamint a krónikus betegekre. Bár a nyaralás alatt nehéz megállni, igyekezzünk kerülni a közvetlen napsütést 11 és 15 óra között: ezeket az órákat töltsük kellemes, árnyékos helyen! A napszúrás és a napégés pillanatok alatt tönkreteheti a vakációnkat, ráadásul számos egészségügyi kockázattal jár, ezért mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű fényvédőről, és viseljünk szalmakalapot, ha napon tartózkodunk! Ne feledjük, hogy a nyári hőségben az autónk életveszélyesen felforrósodhat, ezért egy rövid bevásárlás erejéig se hagyjunk magukra gyerekeket vagy házi kedvenceket a kocsiban!

4. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a legkisebbeket!

Valószínűleg egy szülő számára sem újdonság, hogy egy kisgyereknek még a legveszélytelenebbnek tűnő helyzet is könnyedén átcsaphat balesetbe. A nyári szünet alatt komoly nehézségekbe ütközhet, hogy a legkisebbeknek mindig legyen felügyeletük, azonban ezt a nagyszülők, ismerősök, vagy akár szülőtársak bevonásával könnyebben megoldhatjuk. Ha pont mi vagyunk azok, akik vállalják a „gyermekmegőrzést”, ügyeljünk arra, hogy ne legyenek elérhető távolságban különböző vegyszerek, tisztítószerek, gyógyszerek és vágóeszközök. Ha pancsolással próbáljuk lekötni az apróságokat, egyetlen pillanatra se tévesszük őket szem elől, valamint igyekezzünk szárazon tartani a lakás és a terasz padlóját – a csúszós járófelület ugyanis nemcsak a kisebbekre lehet veszélyes.

5. A tűz nem játék

A nyári összejövetelek, vagy akár családi hétvégék egyik legjobb része a grillezés vagy bográcsozás – ne feledjük azonban, hogy a nyílt láng a saját otthonunk kényelmében sem veszélytelen, ezért tűzgyújtás esetén tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, az ételek elkészülését követően pedig mindig győződjünk meg arról, hogy a parázs valóban elaludt. A szeles idő nem barátja a kerti sütés-főzésnek: amellett, hogy a tűz begyújtása is nehézségekbe ütközhet, egy nagyobb széllökés nemcsak az izzó pernyét, de akár a grillsütőnket is felkaphatja. Igyekezzünk tehát szélcsendes időben hódolni a kinti sütögetés örömeinek!

6. Vegyük komolyan a viharjelzést!

A vízimentők számára minden évben rengeteg munkát adnak azok a fürdőzők, akik nem veszik komolyan a viharjelzéseket. Ezek a jelzések életmentők lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy ha nyílt vízen viharjelzést érzékelünk, tartsuk be a vonatkozó szabályokat! Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga színű fényvillanást láthatunk, ekkor a parttól számított 500 méterig még megengedett a fürdőzés, ám a gumimatracokat és -csónakokat ekkor már elsodorhatja a szél. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 90 alkalommal villan fel, ha ezt tapasztaljuk, azonnal hagyjuk el a vizet, és válasszunk inkább valamilyen beltéri programot. Bár a nyaralás alatt senki sem gondol szívesen a legrosszabbra, láthatjuk, hogy a fenti szabályok betartása minimális erőfeszítéssel jár, így igazán megér ennyit a nyugodt vakáció!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu