Vakok, gyengénlátók számára

Hogyan tehetjük gyerekbaráttá otthonunkat?

2022.05.18

Balesetek bárhol, bármikor előfordulhatnak, akár saját otthonunkban is. Kiemelten igaz ez akkor, ha gyerekek is vannak a családban, hiszen minden szülő tudja, hogy elég egy pillanat és a kíváncsi apróságok máris bajba sodorhatják magukat. A balesetek elkerülésének legjobb módja, ha tudatosan kiiktatjuk az esetleges veszélyforrásokat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet a gyerekbarát otthon kialakításához, hogy a szülők is nyugodtabban pihenhessenek, amíg gyermekeik felfedezik a világot.

Kezdjük az alapoknál!

A biztonságos otthon a falaknál és padlózatnál kezdődik. Első lépésként ellenőrizzük, hogy a vakolat sehol sem mállik, a padlózat nincs felszakadva és nincsenek kiálló szögek vagy éles szegélyek. A kúszó-mászó korszakban különösen nagy jelentősége van ennek, hiszen az apró kezek bárhová könnyen beakadhatnak, a legkisebb szálka is felsértheti őket. Otthonunk biztonságának fenntartásához épp ezért elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, állagmegóvás is. A hideg, csúszós járólapok is balesetet okozhatnak: célszerű inkább csúszásgátlóval ellátott szőnyeget választani, vagy kifejezetten szőnyegek alá való csúszásgátlót venni, így biztos, hogy nem fognak a totyogók vagy az éppen fogócskázó gyerekek orra bukni.

Készüljön fel a váratlan helyzetekre otthonában is, kössön balesetbiztosítást most! Kalkuláció és biztosításkötés online, sorban állás nélkül a Netrisk.hu-n

Ajtók, ablakok

Az ablakok és ajtók esetében a legfontosabb, hogy a kis felfedezők ne tudják őket felügyelet nélkül kinyitni, így érdemes ezekből biztonsági záras, esetleg kulccsal zárható modelleket választani. Természetesen nincs szükség arra, hogy azonnal lecseréljük a meglévő nyílászárókat, hiszen ma már rengeteg utólag felszerelhető biztonsági zár létezik. Az ajtók szempontjából nemcsak az a fontos, hogyan nyílik, az sem mindegy, hogyan záródik. Ahhoz, hogy becsukják, a kilincset sem kell elérniük a gyerekeknek, az ajtó szélébe kapaszkodva azonban könnyen rácsaphatják azt a kezükre. Jó megoldás erre, ha beszerzünk néhány becsapódásgátlót, így elkerülhetjük a sérüléseket. Ha tehetjük, kerüljük az üvegajtók és üvegfalak használatát, mert a kisgyerekek átszaladhatnak rajta, és veszélyes sérüléseket szerezhetnek az üvegszilánkoktól.

Bútorok

Az első, bizonytalan lépéseiket általában a bútorokba kapaszkodva teszik meg a kicsik, de könnyen előfordulhat, hogy eközben egy fiókot vagy szekrényajtót is elérnek. Amellett, hogy becsíphetik az ujjukat, akár számukra veszélyes eszközökhöz is hozzáférhetnek így. A legegyszerűbb megoldás, ha műanyag bútorzárat teszünk a szekrényre, hogy a gyerekek véletlenül se tudják kinyitni. Ez nemcsak a szobában, hanem a konyhában is hasznos, így biztos helyre rejthetjük az éles vagy törékeny tárgyakat és mérgező anyagokat, tisztítószereket is. Ha a gyerekek már kapaszkodás nélkül is tudnak totyogni, vagy a szaladgálás sem jelent gondot számukra, előfordulhat, hogy elesnek és beütik a fejüket a bútor sarkába. Ez akár súlyosabb sérülést is okozhat, így fontos, hogy megelőzzük a bajt, amire egy lekerekített sarokvédő kitűnő megoldás. Akár totyogós, akár nagyobb gyerekekről van szó, egy nem megfelelően rögzített bútor komoly veszélyforrás lehet, hiszen a szekrények, komódok könnyen felborulhatnak. A legtöbb áruház ma már az összeszerelési útmutatóban is felhívja a figyelmet a bútor falhoz rögzítésére, a dobozban pedig minden szükséges alkatrészt megtalálunk ehhez. Ha pedig már stabilan állnak a bútoraink, kisebb az esélye annak, hogy a könyvek, dísztárgyak vagy növények leesnek a polcokról, ezzel sérülést okozva a gyerekeknek. Szobanövényeinket egyébként is érdemes minél magasabbra, a gyerekek számára nem elérhető helyre tenni, hiszen sok népszerű növényfajta levele – például az anyósnyelv, a vitorlavirág vagy a legénypálma – akár komoly mérgezést is okozhat.

Elektromos eszközök

Az egyik legalapvetőbb gyermekbiztonsági intézkedés a biztonsági konnektordugó beszerzése, hiszen a kíváncsi kisgyerekekre nagy veszélyt jelent, hogy a konnektorba nyúlva áramütés érheti őket. Ne feledkezzünk el azonban az elektromos eszközökről és vezetékekről sem! Fontos, hogy sose felejtsük bedugva a telefontöltőt és mindig rejtsük el a kábeleket. Jó megoldás, ha a szekrény vagy komód mögött vezetjük el ezeket, de egy zárt kábelrendező doboz is segítségünkre lehet. Az áramütés esélye kiemelten nagy lehet a fürdőszobában, ezért azon túl, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekünket, mindig tartsuk szárazon és húzzuk ki a konnektorból a hajszárítót, elektromos fogkefét és egyéb eszközöket.

Kössünk biztosítást!

A leghatékonyabb óvintézkedések, legnagyobb körültekintés és állandó felügyelet mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb háztartási balesetek. Ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés és anyagilag se legyen megterhelő egy váratlanul szükségessé váló orvosi beavatkozás vagy kórházi tartózkodás, fontos a felkészültség. Egy jól megválasztott balesetbiztosítással egész családunkat biztonságban tudhatjuk, hiszen több, akár gyermekekre is köthető balesetbiztosítás közül választhatunk. Balesetbiztosítás kalkulátorunk segítségével könnyedén, a saját szempontjai alapján hasonlíthatja össze partnereink különböző ajánlatait.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu