Vakok, gyengénlátók számára

Téli balesetek: nem könnyű a megelőzés

2020.11.27

Hűvösebb idő, romló látási viszonyok, rövid nappalok: a téli időszakban számos tényező nehezíti a biztonságos közlekedést. Rossz hír, hogy a téli baleseteket gyakran kifejezetten nehéz megelőzni, azonban balesetbiztosítással felkészülhetünk az ezekkel járó bevételkiesésre. Nézzük, mire kell odafigyelnünk, hogy csökkentsük a balesetek esélyét!

Rossz látási viszonyok

Télen a korai sötétedés mellett gyakran köd nehezíti az autósok és gyalogosok dolgát, így fontos, hogy akár a volán mögött, akár a járdákon közlekedünk, a szokásosnál jobban figyeljünk oda a másik félre. A téli hónapokban különösen ügyelnünk kell arra, hogy csak a kijelölt vasúti- és gyalogátkelőket használjuk, és csak akkor sétáljunk át ezeken, ha megbizonyosodtunk arról, hogy valóban szabad az átkelés. Autósként legyünk a szokásosnál előzékenyebbek, és megfontoltan közelítsük meg a gyalogos átkelőhelyeket – ne feledjük, hogy sötétedés után kifejezetten nehéz időben észlelni a gyalogosokat, főként sötét ruházatban. Ez gyalogosként is jusson eszünkbe, és a téli hónapokban viseljünk fényvisszaverő anyaggal ellátott kiegészítőt, például egy táskadíszt vagy sapkát. Erős köd, vagy intenzív havazás esetén csak akkor mozduljunk ki, ha feltétlenül muszáj – idősebb szeretteinket pedig kifejezetten kérjük arra, hogy ilyenkor maradjanak otthon.

Vigyázat, csúszik!

A téli balesetek leggyakoribb okai egyértelműen a jeges, csúszós járdák: elég csak egy rossz lépés, és csonttörés lehet a vége, amelyből az életkor előrehaladtával egyre hosszabb a felépülés. Különösen balesetveszélyes a megolvadt és visszafagyott hó, a jeges utakra esett friss hó, valamint az ónos eső – ha ezek közül bármelyik fennáll, legyünk nagyon óvatosak, és csak az időjárásnak megfelelő lábbeliben induljunk útnak. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, hogy milyen az adott csizma talpa: válasszunk mélyen barázdált, recés talpú téli cipőt. Idős hozzátartozóinkat biztassuk arra, hogy ne menjenek sötétedés után bevásárolni, szatyrok helyett pedig használjanak gurulós bevásárlókocsit, így egy esetleges elesés esetén szabadon maradnak a kezeik. Autósként mindenképpen figyeljünk arra, hogy hó, jég és ónos eső esetén sokkal könnyebben elveszíthetjük az uralmunkat a jármű felett, ezért intenzív havazás vagy más időjárási veszély esetén ha tehetjük, ne induljunk útnak, vagy válasszuk a tömegközlekedést.

Óvatosan a téli sportokkal

Bár idén egyelőre korlátozottan hódolhatunk kedvenc téli sportjainknak, egyéni sportolás esetén is érdemes betartani néhány alapszabályt. A rossz látási viszonyok és a hóval fedett úthibák mellett arra is figyelnünk kell, hogy a hidegben lassabban melegednek be az izmok, így ha a téli hónapokban futni indulnánk, különösen figyeljünk a megfelelő bemelegítésre és az időjáráshoz illő ruházatra.

Gondoljunk időben a balesetbiztosításra!

Megesik, hogy télen nem elég az általános elővigyázatosság: hiába figyelünk a biztonságos közlekedésre, a pillanat törtrésze alatt megcsúszhatunk, és ha „rosszul” esünk, akár műtétre vagy hosszas lábadozásra is szükség lehet. Az év végi, év eleji időszakban különösen nagy teher a családi kasszának a bevételkiesés, amelyre tudatosan is felkészülhetünk balesetbiztosítás megkötésével. A Netrisk.hu balesetbiztosítás kalkulátorával több különböző biztosító ajánlatait hasonlíthatjuk össze, a kiválasztott ajánlatot pedig egyszerűen, online is megköthetjük – orvosi vizsgálat nélkül.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu