Vakok, gyengénlátók számára

10 kihagyhatatlan street food, amiért érdemes elutazni

2022.04.01

Valljuk be: az egyik legjobb dolog az utazásban, hogy felfedezhetjük a különböző országok jellegzetes fogásait. A street food műfaja évek óta reneszánszát éli, így nyaralás vagy városnézés közben ma már mi sem természetesebb annál, mint hogy ebédünket vagy vacsoránkat egy food trucknál vagy utcai árusnál szerezzük be. Ezúttal tíz olyan street foodot mutatunk, amelyek elfogyasztása felér egy életérzéssel!

Churros, Spanyolország

Mi mással kezdhetnénk a felsorolásunkat, mint a spanyolok legendás édességével? Érdekesség, hogy a hazánkban is elterjedt „churros” szó valójában többes számot jelez, így ha egy darabot szeretnénk ebből a pompás édességből, churrót, és nem churros-t kell kérnünk – na persze, ki állna meg egynél? Ezt az égetett tésztából készült, cukorba, vagy gyakran fahéjas cukorba forgatott édességet forrón, csokoládé- vagy karamellszósszal tálalják, titka pedig a churrera nevű eszköz, amellyel a formája és a mérete is tökéletes lesz. Ne hagyjuk ki, ha Spanyolországban járunk!

Gasztronómiai kalandozások? Ne feledkezzen meg az utasbiztosításról – kalkuláljon és kösse meg biztosítását gyorsan és egyszerűen!

Poffertjes, Hollandia

A hollandok egyik legnépszerűbb utcai finomsága egyértelműen a poffertjes, amely mini palacsintákat jelent. Ezt az édességet leggyakrabban búza- és hajdinaliszt keverékéből készítik, amely jellegzetes ízt és állagot ad a tésztának, és többnyire vajjal, porcukorral vagy sziruppal tálalják. A kis palacsintákat egy poffertjespan nevű serpenyőben készítik, amely biztosítja az egységes méretet és a tökéletes formát – jó hír, hogy ezt akár itthon is beszerezhetjük, így ha felidéznénk a hollandiai utazás emlékeit, bármikor készíthetünk egy nagy adaggal.

Fish and Chips, Anglia

Bár halat és hasábburgonyát szinte bárhol ehetünk, van valami megmagyarázhatatlan varázsa annak, amikor közvetlenül a papírcsomagolásból fogyasztjuk a forró, sóval és ecettel bőven ízesített fish and chips-ünket. A világ egyik leghíresebb street foodjának lelke a ropogós, sörtésztában sült hal – jellemzően tőkehal – és a hasábburgonya, amelyet a tradicionális só és ecet mellett különböző köretekkel és szószokkal tesznek különlegesebbé, például hagyományos angol zöldborsópürével, barnamártással vagy vegyes savanyúsággal. Ha Angliában járunk, feltétlenül látogassunk el a helyiek kedvenc „chippy”-jéhez, azaz fish and chips árusához!

Pastel de Nata, Portugália

Ha azt mondjuk, Portugália, sokaknak azonnal az aranybarnára sült, krémes kosárka, azaz a pastel de nata (többes számban pastéis de nata) jut eszébe, nem véletlenül. Ez a ropogós, de egyszerre krémes, falatnyi sütemény Portugália legnépszerűbb édessége, amelyet világszerte árulnak. Titka a jó minőségű leveles tészta és a rengeteg tojással készült főzött krém, amely a kosárkáknak krémes, remegős állagot, a magas sütési hőmérsékletnek köszönhetően pedig klasszikus, „foltos” megjelenést ad. A frissen sült kosarakat porcukorral, és sok helyen egy csipet fahéjjal szórják meg, amely még pikánsabbá teszi ezt a különleges süteményt.

Falafel, Izrael

A falafel a világ egyik legnépszerűbb street foodja, így feltétlenül érdemes kipróbálni az „eredetit” is: Izraelben tökélyre fejlesztették a falafel műfaját, amelynek minden eleme pont olyan, amilyennek lennie kell. A krémes hummusz, a lágy tahini, a friss saláta és a csodásan puha pita tökéletes társa a ropogós, csicseriborsóból készült golyócskáknak – ha egyszer kipróbáltuk, biztosan nagy kedvencünk lesz! Ha arra utazunk, könnyű lesz észrevenni a legjobb lelőhelyeket: csak kövessük a leghosszabb sorokat, és nem fogunk csalódni!

Poutine, Kanada

Bár Kanada a nagy távolság miatt nem a legnépszerűbb úti cél, a világ egyik leghíresebb street foodja hozzájuk kapcsolódik: a poutine egy nagyon egyszerű étel, mégis igazi ízbomba, a különböző textúrák keveredése pedig még izgalmasabbá teszi. A poutine-nek mindössze három fő hozzávalója van: a ropogós hasábburgonyára egy nagy adag „cheese curd”-öt szórnak, amely egy préselt, kockákra vágott friss sajt, állaga miatt pedig gyakran „nyikorgó” sajtnak is nevezik. Ezt a kombinációt a gravy, azaz egy húsos, zöldséges, fűszeres mártás koronázza meg, amelyet hagyományosan sült húsok levéből készítenek. A helyiek szerint egy átmulatott éjszaka után ez a lehető legjobb napindító – mi azt javasoljuk, hogy mulatozástól és napszaktól függetlenül tegyünk vele egy próbát!

Arancini, Olaszország

Bár az arancini olaszul kis narancsot vagy narancsocskát jelent, ennek a világszerte ismert olasz street foodnak legfeljebb a kinézete hasonlít egy narancsra. Ezek a töltött, zsemlemorzsába hempergetett, majd ropogósra sütött rizsgolyók Szicíliából származnak, ízük pedig igen változatos lehet: gyakran töltik húsos, zöldséges raguval, sajtokkal, de nem ritka a sonkás-besameles töltelék sem. Ha kipróbálnánk az arancini római megfelelőjét is, egy supplí nevű ételt kell keresnünk: ez a változat annyiban különbözik az arancinitől, hogy a rizses masszának jellemzően paradicsompüré ad piros színt, a közepében pedig egy darab mozzarellát rejtenek el, amely az első harapáskor hosszúra nyúlik – a helyiek ezt „al telefono”-módnak hívják, ugyanis a nyúlós mozzarella telefonzsinórra emlékezteti őket.

Burek, Bosznia-Hercegovina

A burek eredete egészen az Oszmán Birodalomig vezethető vissza, napjainkban pedig igen népszerű csemege a Közel-Keleten, illetve a balkáni országokban. Bosznia-Hercegovinában nemzeti ételnek számít, és bár a darált hússal töltött verzióját tekintik az „eredetinek”, elterjedt a túróval, spenóttal és burgonyával töltött változata is. A burek nem tartozik a legkönnyebb fogások közé: a zsíros, ropogós réteslapok közé kerül a gazdag töltelék, amelyet street foodként jellemzően csigaszerűen feltekerve árulnak, azonban nem ritka a piteformában készült változat sem, amelyet felszeletelve kínálnak.

Currywurst, Németország

Németország egész területén, de főleg Berlinben számít ikonikus street foodnak a currywurst, amely hűen tükrözi a német főváros színes kultúráját. Bár első hallásra meglepő lehet a falatokra vágott kolbász, a ketchup és a currypor kombinációja, egy berlini utazáson semmiképp se hagyjuk ki: a papírtálcán, jellemzően hasábburgonyával tálalt street fooddal együtt egy falatka berlini életérzést is elfogyaszthatunk.

Gofri, Belgium

Belgiumban biztosan nem fognak unatkozni azok, akik a gasztronómiára helyeznék a hangsúlyt: a belga csokoládé és a legendás belga hasábburgonya mellett kihagyhatatlan a belga gofri is, amely hagyományosan kétféle módon készül. A brüsszeli gofri könnyű, levegős és ropogós, míg a liège-i gofri gazdag, kelt tésztából készül, és cukorgyöngyöket adnak hozzá, amely sütéskor karamellizálódik. A puding – ebben az esetben gofri – próbája az evés: ha Belgiumba utazunk, mindkettőt próbáljuk ki, hogy eldönthessük, melyik áll közelebb a szívünkhöz.

Figyelem! Külföldi utazás előtt feltétlenül ellenőrizze az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat weboldalán!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu